Het project 'sadoeman' werd gerealiseerd naar aanleiding van de tentoonstelling 10 x in Situ. Daar Mieke Briels, voorzitter van de commissie Kunst op de campus UIA, haar studenten wil laten kennismaken met kunst werden wij aangesproken om in de prachtige tuinen van het UIA genaamd 'drie eiken' een artistieke ingreep te verwezelijken.
  Toen we de locatie te Wilrijk bezochten werden er flyers uitgedeeld met informatie over medicatie tegen stress. Onderzoekers hebben immers vastgesteld dat studenten tien keer meer kans hebben op een depressie dan niet-studenten van een vergelijkbare leeftijd. Studeren brengt immers een pak stress met zich mee, onder andere door een permanente confrontatie met de eigen mogelijkheden en beperkingen. Na een intense verdieping in de wereld van de stessbestrijding zonder medicatie kwamen we iets tegen dat de mens in staat zou stellen een vorm van uiterste rust, ontspanning en lichaamsbeheersing te bereiken. Het is een vorm van yoga die al eeuwen wordt beoefend door de Sadu in India. Zij kunnen, na jarenlange oefening, hun hoofd in een put begraven waardoor ze een bepaalde trance bereiken die hun ultieme lichamelijke en geestelijke rust bezorgt.
  Om dit te visualiseren hebben we een afgietsel gemaakt van deze houding en geplaatst in een put die gelegen is in een cirkelvorm. Het fungeert als uitnodiging, als uitdaging...We mogen ons hoofd niet in het zand steken voor deze ziekte van onze maatschappij.
Judith Peeters & Naomi Sluijs
vorig werk
volgend werk
menu